Powered By BloggerTips.gr

3 Ιαν 2016

Ποιος κλάδος μπορεί να δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας ως το 2030

Διπλασιασμό της παραγωγής, εξαγωγές άνω του 1 δισ. ευρώ σε αξία και δημιουργία τριών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας προβλέπει το πλάνο ανάπτυξης του εγχώριου κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας με ορίζοντα το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάστηκε ο ΣΕΘ με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Έρευνας και Καινοτομίας για την Υδατοκαλλιέργεια (EATiP). Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), στην Ελλάδα το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ο κλάδος θέλει να ακολουθήσει μέχρι το 2030 προβλέπει διπλασιασμό την
παραγωγής προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση και τον ανταγωνισμό, αλλά και να διατηρήσει την πρωτιά σε διεθνές επίπεδο. Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να φτάσει σχεδόν στους 235.000 τόνους, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, η εξωστρέφεια του κλάδου θα ενισχυθεί περισσότερο (85% - 90%) και ο όγκος των εξαγωγών θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους με αξία σε πρώτη πώληση άνω του 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 3.000 νέες θέσεις εργασίας. Όπως προκύπτει, οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου στοχεύουν σε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τα επόμενα χρόνια. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο στρατηγικός στόχος της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου με στόχο την αύξησης της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στρατηγικός στόχος, η ετήσια αύξηση 4%, όπως έχει τεθεί από την ΕΕ, εκτιμάται ότι δεν αρκεί για την περίπτωση της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας. Ο λόγος είναι ότι ο κλάδος αφενός πρέπει να ανακτήσει τις απώλειες των τελευταίων ετών, αφετέρου να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και να διεκδικήσει μερίδια αγοράς από τρίτες μεσογειακές χώρες οι οποίες παρουσιάζουν ρυθμούς αύξησης. Σε πιο κοντινό ορίζοντα, λαμβάνοντας υπόψη την εν εξελίξει διαδικασία αναδιάρθρωσης των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου και την υφιστάμενη χρηματοπιστωτική κατάσταση στην χώρα, για τα έτη 2016 – 2017 βασικός στόχος είναι η σταθεροποίηση του κλάδου με την δημιουργία οικονομικά εύρωστων εταιρειών και στην συνέχεια η αύξηση της παραγωγής με παράλληλη διερεύνηση νέων αγορών που θα επιτρέψουν την καλύτερη εμπορία των προϊόντων.

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

Παράλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να εστιάσει σε δύο τομείς:

- Πρώτον, στην δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής προώθησης με έμφαση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού προϊόντος. Ως τώρα, δεν έχει γίνει ποτέ μια ολοκληρωμένη εθνική εκστρατεία προώθησης. Οι δράσεις προώθησης που έχουν υλοποιηθεί ήταν είτε σε εταιρικό επίπεδο, είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που περιορίζονται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις.

- Δεύτερον στην έρευνα και καινοτομία με στόχο αφενός την μείωση του κόστους παραγωγής
των υφιστάμενων ειδών ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα εισαγόμενα και αφετέρου στην βελτίωση της τεχνογνωσίας στην παραγωγή νέων ειδών

Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 4%, σε επίπεδα δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά αρκετά κάτω από τον διεθνή μέσο όρο. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το 87% των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που παράγονται στην χώρα.

Σήμερα τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, Οι εξαγωγές του κλάδου το 2014 εκτιμώνται σε 87.161 τόνους εκ των οποίων το 93% διοχετεύτηκε σε αγορές της Ε.Ε., ενώ ο κλάδος δημιουργεί 12.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας κυρίως σε παράκτιες περιοχές.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: