Powered By BloggerTips.gr

20 Δεκ 2015

Οδηγός απόδρασης από μια βίαιη σχέση. Δεν χρειάζεται να περιμένεις άλλο

Πολύ συχνά ρίχνουμε την ευθύνη στην ίδια τη γυναίκα που κακοποιείται. Αυτό το κάνει συστηματικά και ο ίδιος που την κακοποιεί αλλά δεν αποκλείεται να το κάνει και ο περίγυρός της. Αν μια γυναίκα πει σε κάποιον “…χθες ο άντρας μου με χτύπησε…” το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο πράγμα που θα τη ρωτήσει είναι: “γιατί; τι του έκανες..;”
Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έκανε τίποτα και δεν φταίει εκείνη που την κακοποιεί ούτε το επιδίωξε ή το προκάλεσε με κάποιο τρόπο. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που είχε κάνει ή πει οτιδήποτε με το οποίο εκείνος δεν συμφωνεί, ο μόνος που φταίει είναι εκείνος που την κακοποιεί, είναι καθαρά δική του επιλογή και ευθύνη. Αρκετές γυναίκες προσπαθούν να αλλάξουν κάτι στη δική τους συμπεριφορά για να αποφύγουν την κακοποίηση αλλά σιγά-σιγά καταλαβαίνουν ότι μάταια προσπαθούν γιατί ό,τι και να κάνουν διαφορετικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.  “…έκανα τα πάντα για να σταματήσει αυτό το μαρτύριο... προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό που τον ενοχλούσε, τον δικαιολογούσα, έκανα οτιδήποτε τον ευχαριστούσε και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν τα εννοούσε όλα αυτά που έλεγε και
έκανε. Αλλά μάταια... τίποτα δεν άλλαζε..” Και οι προσπάθειές τους δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, γιατί δεν φταίνε εκείνες, δεν κάνουν αυτές κάτι λάθος, αλλά εκείνος. Εκείνος έχει το πρόβλημα και όχι το άτομο που υφίσταται την κακοποίηση. Και δεν θα σταματήσει να την κακοποιεί εκτός αν εκείνος ζητήσει βοήθεια από κάποιο/-α επαγγελματία ή αν εκείνη φύγει από αυτή τη σχέση.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων οι οποίοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ορισμένοι από αυτούς τους μύθους ρίχνουν την ευθύνη στην ίδια τη γυναίκα που κακοποιείται -και όχι στο δράστη- ενοχοποιώντας την ίδια για την κακοποίηση που υφίσταται. Άλλοι μύθοι μας δημιουργούν μια ψευδαίσθηση προστατευτικής ασπίδας, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι η Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων δεν μας αφορά και ότι ποτέ δε θα συμβεί σε εμάς. Και, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς τους μύθους είναι τόσο διαδεδομένοι που μας εμποδίζουν να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, μας εμποδίζουν και να την αλλάξουμε! 

Κάνε κλικ εδώ:http://www.antiviolence-net.eu/Odigos_apodrasis.pdf


Πηγή: Πετρουλάκη, Κ., Τσιριγώτη, Α., Κουβέλη, Ε., & Σωτηρίου, Π. (2015). Οδηγός «Απόδρασης» από μια βίαιη σχέση (σσ. 29). Αθήνα: Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: